Sokkels zorgen voor een comfortabele werkhoogte

Oktober 2023

Een wasmachine verhoger of sokkel zorgt ervoor dat een wasmachine of droger op een comfortabele hoogte komt te staan, zodat het in- en uitruimen van de machine makkelijker gaat. U hoeft dus minder te bukken en kunt rechtop blijven staan. Ideaal voor mensen met en ter voorkoming van rugklachten. Ook handig: een sokkel creëert extra opbergruimte onder de machine voor bijvoorbeeld de wasmand.

Verbeterde werkhoogte

De ideale werkhoogte bevindt zich iets onder de ellebooglengte. Dat is gemiddeld rond 1 meter hoogte. Een voorlader wasmachine heeft een hoogte van 85 cm en een bovenlader heeft een hoogte van 90 cm. Voor een goede werkhoogte moet een wasmachine of droger dus tussen de 30 en 50 cm moeten worden verhoogd.

Passen alle apparaten op een sokkel?

Let bij het kopen van een verhoger altijd op de breedte en diepte van de wasmachine of droger en kijk ook naar het gewicht van het apparaat.

Breedte

Een voorlader wasmachine heeft meestal een standaardbreedte van 60 cm. Bij een bovenlader is de breedte 40 cm. De verhogers van SCANPART zijn 61 cm breed en dus alleen geschikt voor voorlader wasmachines. Deze worden ook het meest verkocht in Nederland.

Diepte

De diepte van een voorlader wasmachine varieert van 60 tot 70 cm, afhankelijk van uitsteeksels aan de voor- en achterkant, zoals bijvoorbeeld de deur. Hierbij wordt vaak alleen naar de bovenkant gekeken, maar er zijn ook apparaten die aan de onderkant taps toelopen. Hier liggen de afmetingen meestal tussen de 48 en 58 cm. Bij de diepte van het apparaat is het dus belangrijk om naar de onderkant te kijken. Let er ook op hoe ver de stelvoetjes onder het apparaat uit elkaar staan. Vaak is dit 55 cm.

Bij de SCANPART sokkels met een open bovenkant passen apparaten met een ruimte tussen de stelvoeten van 51 t/m 55 cm. Kies voor de wasmachinesokkel met een dichte bovenkant als u twijfelt over de passende diepte.

Gewicht

Let ook op het gewicht van uw wasmachine. Een droger is over het algemeen niet zo zwaar, maar een wasmachine kan, vanwege het betonblok dat het ‘dansen’ tijdens het centrifugeren voorkomt, wat zwaarder zijn.

Zware wasmachines wegen leeg vaak al 90 kg en dan komt hier het wasgoed en het water nog bij. Daarmee kom je meestal op een gewicht van 125 kg. Door het bewegen tijdens het centrifugeren komt hier nog extra gewicht bij. Daarom hebben de SCANPART sokkels een hoog draagvermogen met een maximale belasting van 150 kg.

Gebruikte materialen en extra functies

De wasmachinesokkels zijn gemaakt van koudgewalst staal en afgewerkt met een poedercoating. De sokkels zijn in RAL9003 (signaalwit) kleur gespoten. Deze kleur past goed bij de meestal witte wasmachines en wasdrogers.

Vaak zijn de voeten van de sokkel in hoogte te verstellen, zodat de sokkel met machine erop waterpas kan worden gezet.

Een volledig gelaste sokkel heeft als voordeel dat het trillen tijdens gebruik van de wasmachine geen effect heeft op de constructie van de sokkel. Bovendien hoeft deze niet in elkaar gezet te worden, wat tijd bespaart. Overigens zijn correct in elkaar geschroefde SCANPART sokkels ook stabiel in gebruik, zoals de 40 cm hoge ergonomische uitvoering.

Verschillende soorten verhogers

Er zijn verschillende soorten sokkels waarmee wasmachines en drogers kunnen worden verhoogd.

#1 Open sokkel

Een sokkel met een open bovenkant is het instapmodel, waarbij het puur gaat om het verhogen van de werkhoogte. Onder de sokkel creëert u ruimte om een eigen  wasmand te plaatsen.

#2 Open sokkel met mand

Bij een open sokkel met schuifmand zit er al een opbergruimte aan de sokkel gemonteerd. Deze lade hangt netjes boven de grond en kan makkelijk in- en uit worden geschoven.

#3 Halfdichte sokkel

Het voordeel van een halfdichte sokkel is dat deze ook met de dichte kant naar voren kan worden geplaatst. Hierbij wordt de machine dus zowel verhoogd, als netjes dicht afgewerkt. De gebruikte plaat zorgt voor een extra stabiele constructie.

#4 Sokkel met lade

Bij een sokkel met lade is alles mooi afgewerkt. Voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld wasmiddelen netjes uit het zicht opgeborgen kunnen worden. Verder komt er ook minder stof bij t.o.v. een open mand. Er bestaan uitvoeringen met of zonder handgreep.

Nog even de twee belangrijkste voordelen van een verhoger op een rijtje:

1. Comfortabelere werkhoogte.
2. Extra opbergruimte onder het apparaat.

Heeft u interesse in onze sokkels? Neem dan contact op met onze Customer Service via verkoop@elka.nl.

Bekijk alle nieuwsitems