USB-C vanaf 2024 verplicht – Universele laadoplossing

November 2022

De nieuwe standaard!

Vanaf 2024 zijn fabrikanten verplicht om USB-C-aansluitingen te gebruiken voor kleine elektronica die in de Europese Unie wordt verkocht. Afgelopen oktober is goedkeuring voor dit voorstel gegeven door de Raad van de Europese Unie. De komende twee jaar hebben marktpartijen de tijd om te voldoen aan de regel dat apparaten een USB-C-aansluiting moeten hebben.

Apparaten

Onder de nieuwe wet vallen smartphones, tablets, e-readers, digitale camera’s, consoles, hoofdtelefoons, oortjes, navigatiesystemen en draadloze speakers, muizen en toetsenborden die van een fysieke laadpoort voorzien zijn. Apparaten die alleen draadloos opgeladen kunnen worden, hoeven geen USB-C-poort te hebben.

Milieubewust

Met deze wetgeving streeft de EU ernaar dat grondstoffen bespaard worden, omdat er geen noodzaak meer is om bij elk nieuw product een nieuwe lader mee te leveren. Aangezien straks op alle apparaten dezelfde stekker op past, wordt ook voorkomen dat consumenten hun oude laders moeten weggooien. Verder stemde het Europees Parlement eerder deze maand al in met het voorstel dat consumenten de keuze moeten krijgen of ze een product met of zonder lader willen kopen. Zo zijn we steeds een beetje milieubewuster bezig!

Bekijk alle nieuwsitems